A Sauber csapat alappillérei

Az Alfa Romeo Sauber Formula 1 az elmúlt három év legjobb eredményét érte el, csapatként jelenleg 19 ponttal a 8. helyen áll. A csapatot három éve erősítő Marcus Ericsson 6 pontot, a forma 1-ben idén debütált Charles Leclerc pedig 13 pontot gyűjtött eddig a szezonban.

 

A Sauber alapjául szolgáló két versenyző sikerei a gokart pályán kezdődtek, ahol tehetségüket először felfedezték. Azóta több nemzetközi bajnokságon is bizonyították képességeiket, most pedig a Formula 1 legígéretesebb fiataljai közé tartoznak.

 

Charles Leclerc

A 21 éves Charles Leclerc az egyik legfiatalabb versenyzője a Forma 1-nek, viszont eredményei a szezonban önmagukért beszélnek. Legjobb eredményét az Azerbajdzsáni Nagydíjon érte el, amikor 13-ként indult és a 6. helyezésig jutott, 8 pontot gyűjtve ezzel. Azonban sikert aratott már korábban is több bajnokságon: 2015-ben a Makaói GP-n, majd GP3 bajnoki címet nyert 2016-ban, és 2017-ben Formula 2-es világbajnok lett.

A fiatal pilóta 1997-ben született autóversenyző családba, édesapja Herve Leclerc Formula 3-as pilóta volt, 1983 és 1988 között az AA Sport és a Jacky Carmingnon istállók színeiben is száguldott. Charles Leclerc már 5 éves kora előtt lehetőséget kapott monacói gokart pályákon, ahol tehetségével kitűnt kortársai közül. A Francia PACA bajnoki címét háromszor is elnyerte. Formula autóval először 18 évesen versenyzett Formula Renault 2-es bajnokságban.

2016 óta tagja a Ferrari akadémiának, és 2017-ben tesztpilóta is volt a Scuderia Ferrari istállóban, mielőtt a Sauber csapat hivatalos pilótája lett.

 

Marcus Ericsson

Csapattársával ellentétben nincsenek híres felmenői, egy szerencsés véletlennek köszönhetően lett belőle autóversenyző: majdnem megdöntötte Fredrik Ekblom gokart pályájának rekordját 9 évesen.  

Hét évvel később ült át először formula autóba, majd 22 évesen Ericsson a svéd versenyző legenda, Stefan Johansson nyomdokába lépett, amikor a Caterham csapat tagjaként Forma 1-es pilótává vált. Képességéiről többször is tanúbizonyságot tett, 2007-ben brit Formula BMW bajnok lett, 2009-ben megszerezte a Japán Formula 3-as bajnoki címet, ahonnan visszatért az európai GP2-be.

A Caterham megszűnése után az akkori Sauberhez csatlakozott, ahol már tapasztalt pilótaként a negyedik szezonja a 2018-as.