Storie Alfa Romeo: Alfa Romeo 8C Competizione

Jövő és tradíció között

Múlt és jelen között

A 8C Competizione visszatérés a gyökerekhez, és kísérletezés a jövővel. Az autóipari szektor teljes reorganizációjának kellős közepén született. 2006-os bemutatásakor az Alfa Romeo 1400 vásárlási igényt gyűjtött be pár hét alatt a világ minden pontjáról a 8C-re. A limitált, 500 darabos szériát már jóval az előtt eladták, hogy egyáltalán elindult volna a gyártás.

 

Az Alfa Romeo kvintesszeciája

A 8C Competizione történelme a nevével kezdődik. A 8C az 1930-as években, a magyar származású Vittorio Jano által tervezett nyolchengeres modellekre, a Competizione név a Juan Manuel Fangio által az 1950-es Mille Miglián használt 6C 2500 teljes nevére utal. Az Alfa Romeo kvintesszenciájának újbóli bemutatására tervezték, így olyan műszaki tartalmat kapott, amely a kezdetek óta az Alfa Romeóhoz tartozik. A 8C-t egy 4,7 literes, V8-as, 450 lóerős motor mozgatta, de ennél is fontosabb volt a visszatérés a transaxle elrendezéshez: a motor elől, a sebességváltó és a differenciálmű egybe építve a hátsó tengelynél kapott helyett és a hátsó kerekeket hajtotta. Legutóbb a 90-es évek elején használta az Alfa ezt a fajta elrendezést. Az eredmény: optimális súly/lóerő arány és 4,2 másodperces gyorsulás 0-ról 100 km/h-ra.

 

Tisztelgés az autótervezés törénelme előtt

“Úgy hívják, 8C, és szerintem egyszerűen a valaha volt legszebb autó, amit terveztek” – ezekkel a szavakkal jellemezte a 8C-t a BBC Top Gear akkori egyik műsorvezetője, az Alfa Romeo fanatikus Jeremy Clarkson. Különböző elemei az Alfa Romeo történelméből származnak. Lámpái a 33 Stradaléra, hátsó traktusa csomagtartóból átalakuló szárnnyal az 1961-es Giulia SZ-re, a kör alakú hátsó lámpák a versenypályák másik királynőjére, a Giulia TZ-re emlékeztetnek. A 8C elképesztő játékot játszik a múlttal, miközben a tervező Centro Stile Alfa Romeo az egész korszak autóipari formatervezése előtt tiszteleg. A 8C Competizione minden korszakból reprezentál egy Alfa Romeót, és merészségével, letisztult vonalaival ünnepli őket.