Mi szól egy rádiós rádiójából? – Interjú Rákóczi Ferivel

Mit jelent a zene az életedben?  

Sajnos egyre kevesebbet, mert néhány éve a gyermekeim diktálnak. Így kezdtük az Alma zenekar összes slágerével oda-vissza, majd üvöltött az autóban, otthon Halász Judit, most Panna különböző tini slágerei mennek. Felüdülést egyedül Soma AC/DC imádata jelent, plusz a Tankcsapda - Road tengely segít elviselni  ezt a kort. Mondjuk, ezt a vonalat kifejezetten szeretem!

 

Mit hallgatsz legszívesebben az autódban?

Folyton kapcsolgatom a rádiókat, de már inkább a beszédnél állok meg.

 

Más rádiók műsora vagy zene?

Ha hosszú útra megyek, akkor mindenképpen zene.

 

Miről hallgatsz zenéket autódban? Használod autódban az okostelefon összeköttető funkciót?

Viccelsz? Automatikusan párosít, ha indul a Stelvio! Nem is értem azokat, akik kézben tartott telefonnal beszélnek… Emberek, 2018 van! Ott van karnyújtásnyira a technika, és te meg akarsz halni? Természetesen használom, ezzel telefonálok, és így hallgatom a zenéket is.

 

Magyar vagy külföldi zenéket kedveled inkább?

Nincs ilyen megkötés. Inkább azt mondom, hogy élő hangszer legyen benne.


Kedvenc előadód?

Elég sokan vannak. Charlie, Budapest Bár, Hobo, John Newman, Michel Camilo, Prince, Santana, Road, Lóci játszik, Slash, Queen, Kowalsky. Hm, és ahogy most elnézem, elég sokfélék is.

 

Kedvenc számod, amit bármikor meghallgatsz?

Sub Bass Monster: Ne Sírj Anyám. De holnap már nem ezt írnám, és valószínű, hogy tegnap sem ezt írtam volna.

 

Legjobb koncertélményed?

Prince a Szigeten.

 

Mióta zenélsz?

Olyan 40 éve, de nem sikerült megtanulnom rendesen. Azt szoktam mondani, hogy hangszer-tulajdonos vagyok.

 

Milyen hangszeren játszol?

Tolóharsonáztam a Békéscsabai Úttörő Zenekarban, de az vagy 35 éve volt, már valószínűleg meg sem bírnám fújni. Gitározom egyébként.

 

Lehet, hogy sokan nem tudják, de a Best Of zenekar gitárosaként nem csak hallgatod, de játszol is. Mesélj kérlek a zenekar formáció történetéről kicsit.

2001-ben a Danubius Rádiónál dolgoztam, amikor kiderült, hogy van a műsorvezetők között öt olyan ember, akik különböző hangszereken tudnak annyira játszani, hogy nem verik meg őket. Abaházi Csaba, Buza Sándor, Garami Balázs, Garami Gábor és én voltunk azok. Három koncertre állt össze a csapat, de annyira szerették az emberek, hogy végül is így maradtunk. Ma már azért ritkábban játszunk, de voltak olyan évek, amikor heti két bulit is nyomtunk. Tisztelt Bíróság, fiatalok voltunk és kellett a pénz! Imádtuk az utazást, a bulit, a zenélést, de lassan más lett a fontos, így már csak évi néhány bulit vállalunk. Bár azt a párat imádjuk!

 

Mennyire vagytok rock and roll arcok? Volt már olyan sztori, amit még az unokáknak is mesélni fogsz?

Talán még nekik sem… Izgalmas időszak volt minden velejárójával. Sok bulival, nagy csajozásokkal, nagy dumálásokkal, és néha azért balhéval is.

 

Vannak saját számaitok?

Próbálkoztunk vele, de nem fektettünk soha elég energiát erre, így nincs.

 

Mit gondolsz a mai magyar zenekínálatról?

Nyilván azt, amit anyámék gondoltak az én zenei világomról nyolcvanvalahányban. Már kevés zene szól nekem, bár a fenti felsorolásban találsz mai zenekarokat is.

 

A reggeli műsor zenés blokkja alatt mit szoktatok csinálni?

Nem a híreket és a zenét hallgatjuk, az biztos! Megbeszéljük a következő témát, kávézunk, csak úgy vagyunk, reggelizünk, ilyesmi.