50. születésnapját ünnepli a legendás Alfa Romeo 33 Stradale

A legendás autó a modern technológia, versenymechanika és egyedi stílus ötvözete, a 33 Stradale születésének 50. évét ünnepli. 1967 augusztus 31-én az olasz monzai Forma 1-es nagydíj estéjén mutatták be a fantasztikus Alfa Romeót, ezzel fejezve ki szoros kapcsolatot a versenyzés és utcai autók világa között. Egy kapocs, melyet a ’quadrifoglio’ négylevelű lóhere embléma is jelképez. A logót először Ugo Sivocci használta 1923-ban és a 60-as évektől a legjobban teljesítő Alfa Romeók hivatalos jelképévé vált. 

 

A 33 Stradale időtlen szépségét Franco Scaglione tervezte a 33-as Tipo technológiáját véve alapul. Ez teszi a Stradalét az Alfa Romeók egyik legikonikusabb és legmeghatározóbb modellévé, mely győzelemre született.

 

Az Alfa Romeónak hosszú sikersorozatot hozó modellről és a 33-as versenyautó projektről az Arese-i Alfa Romeo Történeti Múzeumban (Museo Storico, Arese) ideiglenes kiállítás keretében tekinthető meg a 33 állomásból álló útvonal, mely a 33-asok történetét, elért sikereit és irányadó modelljeit mutatja be.

 

A kiállítás természetesen az autókkal indul, az első modell maga a 33 Stradale, mely a legelőkelőbb helyet kapta a múzeum állandó kiállításának részeként a hatalmas Alfa Romeo DNA kivilágított illusztrációjával szemben. A modell még ma is tiszteletre méltó megtestesülése a kifinomult versenymechanika és stílusos burkolat találkozásának. Magában foglalja a márka egyik közkedvelt üzenetének kvintesszenciáját: „Elengedhetetlen szépség”.

 

A kiállítás még további öt, a 33-as vázára épített koncepció modellel folytatódik: Carabo, Iguana, 33/2 Speciale, Cuneo és Navajo. Ezeket követik a 33/2 Daytona, 33/3, 33 TT12 és 33 SC12 turbo versenyautók, valamint számos az Alfa Romeo történelmét meghatározó esemény 1967-től napjainkig.